BLOG

Tavaszi bőrápolás

Minden évszak jelenthet problémát a bőrápolásban, azonban talán a tavasz kezdete okozza a legtöbb gondot.

Ezeket a kérdéseket gyakran teszik fel a vendégek a PD Szépség Stúdióban. Minden kérdés megválaszolásában személyes véleményem, tapasztalatom található. Természetesen ez nem minden esetben egyezik a magazinokban olvasható, reklámokban hallható válaszokkal, sőt bizonyos esetekben eltérhet más szakemberek véleményétől.

Meggyőzhető vagyok... :)

Minden évszak jelenthet problémát a bõrápolásban, azonban talán a tavasz kezdete okozza a legtöbb gondot. Télen a hideg, a szél, a lakásban a fûtés, a száraz levegõ, ezek hirtelen változása, amelyhez alkalmazkodni kell, megviseli a bõrünket. Ehhez sokaknál párosul, hogy a krémezést is lazábban kezelik, valamint nem fogyasztanak elég folyadékot. Szervezetünk védekezés képpen megvastagítja a bõrünk külsõ rétegét. Tavasszal a hámréteg megvékonyodása problémát jelenthet, kínzó szárazság, érzékenység, viszketés kísérheti.

Akár zsír- és vízhiányos, akár zsíros, kombinált bõrökrõl legyen szó, minden esetben húzódó, viszketõ érzésrõl panaszkodnak a vendégek. Nem ritka, hogy gyulladásos tünetek kísérik, ez a ún. tavaszi bõrgyulladás.

Hogyan ápoljuk bõrunket tavasszal?

Fontos a hidratálás (mint mindig) a zsírhiányos bõrök esetében a "visszazsírozás", anyagcsere élénkítõ, serkenõ hatóanyagokkal, vitaminokkal. A kombinált és zsíros bõrök esetében a hidratáláson túl fokozott figyelmet fordítsunk a faggyúkontrol termékek használatára, hiszen a hõmérséklet emelkedéssel emelkedik a faggyútermelés. Fontos, hogy elérjük, ezek be is tudjanak jutni a bõrbe. A feszívódást a letisztítást követõ bõrradírral tudjuk segíteni. Megválasztása, gyakorisága bõrtípus függõ.

Amennyiben gyulladásos folyamatok kísérik, bármely bõrtípust, legjobb szakemberhez fordulni, hiszen egy rosszul megválasztott kozmetikum csak fokozza a bõrproblémát!

Télen a kevés napfény hatására csökken a bõr természetes melenin (festékanyag) tartalma. Hétköznapi nyelven szólva "visszafehéredünk". Emiatt már kora tavasszal el kell kezdeni a fényvédõszerek használatát. Különös figyelmet fordítson rá az aki:

  • hajlamos szeplõre, májfoltra, korábbi években már tapasztalta
  • bõrén gyulladásos folyamatok zajlanak (fénynek kitett területen)
  • fényérzékenyítõ gyógyszereket, kenõcsöket használ, (gyógyszertájékoztatóban felhívják rá a figyelmet)
  • bõrgyógyászati kezelésen, esetleg kozmetikai kezelésen esett át az utóbbi idõszakban
  • fokozott herpeszhajlam esetén
  • valamilyen bõrbetegsége van

Figyelem!

A szoláriumozással fel lehet készíteni a bõrt az UV sugárzásra - DE! - aki hajlamos a pigmentfoltokra, sok anyajegye van, fényérzékenyítõ gyógyszert szed az NE! szoláriumozzon.

Csak akkor, és csakis akkor megengedett a szolárium, és akkor is csak gondosan mértékkel, fokozatosan, ha egyenletes barnulási készsége és egészséges bõre van!

Az önbarnítók nem védenek, nem készítenek fel a napozásra, nem akadályozzák meg a szeplõk, májfoltok megjelenését. Használatuk nem káros, nem okoz problémát, elérhetjük vele a kívánt bõrszínt, azonban vigyázat, a májfoltok sötétedhetnek, tehát az egészséges bõrszíntõl önbarnítóval is kiemelkedhetnek.

Bejegyzés: 2019-04-02 15:40:27

Kapcsolódó bejegyzések: