BLOG

Az alkohol és a bőr

Kozmetikai szempontból a kívülről bőrre kerülő alkoholról...

Ezeket a kérdéseket gyakran teszik fel a vendégek a PDB Szépség Stúdióban. Minden kérdés megválaszolásában személyes véleményem, tapasztalatom található. Természetesen ez nem minden esetben egyezik a magazinokban olvasható, reklámokban hallható válaszokkal, sőt bizonyos esetekben eltérhet más szakemberek véleményétől.

Meggyőzhető vagyok... :)

Kozmetikai szempontból a kívülről bőrre kerülő alkoholról is kell beszélnünk, valamint a belsőleg fogyasztott alkoholról is.

A kozmetikumokban az arcvizek, arcszeszek alkotói közt találunk leginkább etil-alkoholt. Összehúzó, frissítő, magasabb százalékban fertőtlenítő. Tévhit, hogy minden fertőtlenít, amiben alkohol van.
A mai kozmetikai gyakorlatban csak alacsony százalékban alkalmaznak alkoholt, mert fertőtlenítő hatását csak nagyon magas koncentráció felett tudja kifejteni. Ilyen magas százalékban azonban erősen bőrkárosító és vízelvonó hatású, tehát nagy mértékben roncsolja a bőrt.

Amikor vendégeimtől néha hallom, hogy kinyomtam a pattanáson, de lefertőtlenítettem borotválkozás utáni arcszesszel...hát, azzal felesleges. Egyrészt már nagyon kis mennyiségben van benne alkohol, másrészt ha az egy jó kis gyulladt pattanás volt, a borotválkozás utáni szerek illatanyaga még irritálhatja is. Akkor mivel? - hangzik a kérdés. Nos, ne nyomkodd magadat otthon!

Tévhit, hogy a zsíros bőrre alkoholos kozmetikumokat kell használni. Tudod mi történik, ha a zsíros bőrt sűrűn megkínálod alkohollal? A már említett vízelvonó hatásra a bőr válasza, még több zsírt fog termelni! Az történik ugyanis, hogy a vízelvonást érzékelve a bőrünk, mindenféle bonyolult "hírközlésbe" kezd, elkezdi a hiányzó vizet "kérni" a szervezettől. Sajnos vizet nem tud termelni, csak zsírt… vagyis a faggyúmirigy működés tovább fokozódik, a felület viszont jó eséllyel hámló lesz. Gyulladásos folyamat is kísérheti. Nem véletlen, hogy a zsíros bőröket is hidratálni kell.

Na jó! Akkor ne kívülről alkalmazzuk, hanem belülről?

Ha az alkohol fogyasztásról esik szó, megoszlanak a vélemények. Azonban, még a fogyasztását pártoló orvosok vagy táplálkozás tanácsadók is csak mértékkel ajánlják.

Kis mértékben élénkítő, értágító hatású, nagy mértékben kábító és a központi idegrendszerre bénító hatású. Túlzott fogyasztása súlyos máj és idegrendszeri károsodáshoz vezet.

Élénkítő hatását a bőrön egy kis pohárka után is egyből láthatjuk. Egyénenként változó, hogy az arcunk csak enyhe bőrpírral vagy láng vörösséggel válaszol. Kitágulnak a hajszálerek az orcákon, az orron, de lángba borulhat még akár a dekoltázs is. Ha folyamatosan, hosszú ideig, rendszeresen fennáll, kialakulhat a rosacea. Súlyossága különböző, enyhébb, és kisebb területet is érinthet, vagy koncentrálódhat csak az orron. Biztosan ismered a mondást, "borvirágos az orra". Bár ezt mondjuk, itt szeretném eloszlatni azt a tévhitet, ezt sok minden más is okozhatja, nem csak az alkohol!

Az alkohol dehidratálja a szervezetet. Hogyan? A szervezetbe került alkohol elvonja a sejtektől a vizet, hosszabb távon a bőrből is. A bőr sápadt, és ráncos lesz.

A rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztott alkoholt nagyon megterhelő a májnak. Igaz ugyan, hogy a máj sejtjei jól regenerálódnak, azonban tartós ártalom esetén zsír halmozódik fel. Méregtelenítő folyamatát nem tudja ellátni, ez a bőrön is meglátszik, elvékonyodik, átütő erekkel párosult viaszos-sárgássá, sérülékennyé válhat. Gyakoriak a véraláfutások, kék foltok, enyhébb dörzsölés hatására is megjelennek.

Ha vörösborról esik szó, az élvezeti értékén túl, gyakran hangsúlyozzák az egészségvédő hatását is. A franciáknál nem népbetegség a túlsúly, pedig rengeteg telített zsírt fogyasztanak. Gondoljunk csak a sajtjaikra, vagy a francia konyha alapjára, vaj, vaj, és vaj. Mindehhez finom vörösbor isznak. Ezt a vörösbor fogyasztással magyarázzák. (azért zöldséget is lényegesen többet esznek, mint mi) Kutatások során felfedezték, hogy a vörösbor egy rezveratol nevű antioxidánst tartalmaz, amelynek számos jó tulajdonságot tulajdonítanak. Semlegesíti a sejtekre káros szabadgyököket, gyulladásgátló, megakadályozza vérrögök kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet, daganatellenes. Legnagyobb mennyiségben a kék szőlőfajtákban található.

A fogyasztása azonban mindenképpen mértékletességet követel. Itt is igaz a mondás, miszerint "kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben méreg".

A szépségápolásban is kiaknázzák jótékony hatását. Létezik vörösboros arckezelés, de egyes wellness központok kínálnak vinoterápiát. Ez esetben a szőlő és a belőle készült termékek, nyert anyagok kényeztetik a testet és a lelket. Kihasználják a benne rejlő vitaminok, nyomelemek, cukor tápláló, hidratáló hatását, sőt a gyümölcs magját és levelét is felhasználják.

Kapcsolódó bejegyzések: