BLOG

BIOÖKONATURÁLIS?!

BIOÖKONATURÁLIS?!

Ezeket a kérdéseket gyakran teszik fel a vendégek a PD Szépség Stúdióban. Minden kérdés megválaszolásában személyes véleményem, tapasztalatom található. Természetesen ez nem minden esetben egyezik a magazinokban olvasható, reklámokban hallható válaszokkal, sőt bizonyos esetekben eltérhet más szakemberek véleményétől.

Meggyőzhető vagyok... :)

 
 
Egyre többen szenvednek különféle allergiás megbetegedésekben és ezért keresik a természetes kozmetikumokat, élelmiszereket.
 
Mitől bio? Mitől öko? Mitől naturális?
 
Naturkozmetikumok: természetes hatóanyagokat tartalmaznak, elsősorban növényi forrásból, a szükséges mennyiségben. Nem tartalmaznak ásványi olajokat, szintetikus illat és festékanyagokat, génkezelt növényeket, bizonyos tartósítószereket. Tanusítvánnyal rendelkező naturkozmetikumokon ott található a pl.: a BDIH, ECOCERT, vagy a hazai BIOKONTROLL Kht. jelzések.
 
Organikus=öko=bio: ez teljesen egyet jelent, bármelyik helyes elnevezés. A természetes kozmetikumok azon csoportja, melyek előállításánál meg van határozva, hogy a felhasznált növények hány százalékban kell, hogy ellenőrzött termelésből származzon és a kozmetikumot gyártó céget is komoly előírások szabályozzák. Tehát az elkészítés során külön figyelmet kell fordítani a környezetvédelemre, az esetleges melléktermékek megsemmisítésére stb. A szabályok nemzetközileg eltérőek.
 
Biodinamikus kozmetikumok: szintén ökológiai gazdálkodásból származó növényeket alkalmaznak, azonban itt már a mezőgazdasági termelés módszere is meghatározott. Ilyen kozmetikumokon már az egyéb jelzések mellett a "demeter" márka jel is fel van tüntetve.
 
Tévedés azt hinni, hogy a természetes vagy biokozmetikumokra nem lehetünk allergiásak!
 
Először is, ha valami allergiás reakció jelentkezik, hajlamosak vagyunk nem gondolni rá, hogy a kozmetikumunk okozza, hiszen ez "természetes" mondjuk és tovább alkalmazzuk. Pedig nagy számú hatóanyag van bennük, összetevők származási helyeik szerint változóak lehetnek, esetlegesen a feldolgozás is más és más, valamint a stabilizálást is meg kell oldani, önmagukban nem állnak el a készítmények.
 
Jelen pillanatban kártékonnyá kiálltjuk ki "a parabéneket". Nem igazán lehet azomban általánosítani, ezekből több féle is létezik és kutatásokkal bizonyitott, hogy ezeknek nem mindegyike egyformán káros. Konzerválni pedig szükséges!
 
Ha minimálisra akarják csökkenteni a tartósítószerek álltal előidézhető bőrproblémákat, akkor azoknak egy kevésbé ártalmas csoportját alkalmazzák. Cél, hogy enyhébb legyen, kis mennyiségben is hatásos legyen, valamint a kozmetikumok eltarthatóságát még a gyártástechnológiával is és a csomagolással is növelhetik.
 
Száz szónak is egy a vége, ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, nem minden bioökonaturális!
   

Kapcsolódó bejegyzések: