BLOG

Férfiak bőrápolása

Férfiak bőrápolása, férfi arckezelés

Ezeket a kérdéseket gyakran teszik fel a vendégek a PD Szépség Stúdióban. Minden kérdés megválaszolásában személyes véleményem, tapasztalatom található. Természetesen ez nem minden esetben egyezik a magazinokban olvasható, reklámokban hallható válaszokkal, sőt bizonyos esetekben eltérhet más szakemberek véleményétől.

Meggyőzhető vagyok... :)

Ma már a férfiak is egyre jobban odafigyelnek külső megjelenésükre, bőrük állapotára, testsúlyukra, egészségükre. Nem csak azért fontos számukra az ápoltság, mert elvárás a 'modern' férfikülső, hanem jól is szeretnék érezni magukat a bőrükben.

Legtöbben még tini korban találkoznak a kozmetikussal, amikor a hormonális változások következtében, valamint a borotválkozás megkezdésével pattanásossá vállnak. Nos ez nem biztos, hogy a legkedvesebb emlékük a kozmetikai kezelésekről és amint a probléma megoldódni látszik,, kicsit lazitanak a rendszeres bőrápoláson. Később aztán ugye észreveszeik az első ráncokat és mi sem természetesebb, mint párjuk arcápoló termékeik közt vállogatni. Pedig nem csak a csomagolásban és illatban különböznek az uraknak készült arc- és testápoló készítmények a hölgyekétől.

A férfiak bőre:

  • általában fényes, nagy mitesszeres, helyenként pattanások, tehát zsirosabb a férfi nemi hormonok következtében
  • vízhiányos, azaz néhol húzódik, nem ritkán hámlik, ennek oka, hogy vastagabb felhámmal rendelkeznek
  • szőrtűsző gyulladások, a borotválkozás következtében a benőtt szőrszállak a megvastagodott bőrön nem tudnak a felszínre érni
  • értágulatosságra hajlamos, hiszen a férfiak bőre erekkel sürübben hálózott
  • bőrérzékenységre ritkábban panaszkodnak, bár a rendszeres borotválkozás során néha sérülések, apró gyulladások láthatóak
  • vastagabb kollagén- és elsztikus rosthálózat következtében a ráncok később jelentkeznek

 

Tehát a bőrük ápolása során a fentieket mind figyelembe kell venni, mind az otthoni mind a szalon kezelések során.
Megoldásként nem csak a kozmetikai tisztító kezelés, hanem az otthoni bőrápolás is fontos. Napi rendszerességgel alkalmazott szappan mentes lemosóval melyet akár a tusolóban tárolva, gyorsan, egyszerűen megszabadulhatnak a szennyeződésektől. Egyes speciális lemosók természetesen a pattanásos hátra is használhatók, sőt az esetleges szőrtüsző gyulladásokra is jótékonyak.

 A borotvált területen gyakran kialakuló gyulladások elkerülése miatt célszerű változtatni a borotválkozási szokásokon. Sajnos mindenki rohan, szeretne pillanatokon belül megszabadulni az arcszőrzettől. A pár percre felkent borotva habok nem tudják kifejteni a szőrpuhító hatásukat, így gyakrabban fordulnak elő sérülések, gyulladások. Uraim türelem, a borotva habok puhitanak ha pár perc várakozási idő elteltével kezdik csak el a borotválkozást. Igazán hatásos a hagyomásos szappan, borotvakrém és borotva pamacs párosítás.

 A férfiak izzadásra hajlamossabbak mint a nők, ennek oka szintén a hormonokkal magyarázható. Az ezzel járó kellemetlenségek megakadályozására nem csak a dezodorok, hanem a szőrtelenítés is segitség lehet. Természetesen esztétikai szempontból is előnyös. A vállon, háton, mellkason megjelenő szőrzet eltávolítására - bár kétség kívül kellemetlen - de a leghatásossab megoldást, a gyantát javaslom. Ennek okait a Gyanta, borotva, vagy szőrtelenítő krém pontban már részleteztem. 

A szemöldök formája ahogy a nőknél, a férfiaknál is megváltoztatja az arc karakterét. A mértékletesen, sokszor csak az orr felett végzett - összenőtt szemöldök - eltávolítása ápoltságot kölcsönöz az arcnak.

Azonban csak idő kérdése és a férfiaknál is ugyanúgy megjelennek a felszines vagy mélyebb ráncok, a szem alatti karikák. A tisztító, hidratáló kezelés a bőr fiatalságának megőrzésében sokat segithet. A kezelések menete a hölgyek arckezelésétől nem a végzett műveletekben, sokkal inkább alakalmazott kozmetikumokban tér el.

A bőrápolás a férfiaknál sem tabu és nem csak a nők kiváltsága!

Kapcsolódó bejegyzések: