BLOG

A napfény és a bőr

A napfény és a bőr

Ezeket a kérdéseket gyakran teszik fel a vendégek a PDB Szépség Stúdióban. Minden kérdés megválaszolásában személyes véleményem, tapasztalatom található. Természetesen ez nem minden esetben egyezik a magazinokban olvasható, reklámokban hallható válaszokkal, sőt bizonyos esetekben eltérhet más szakemberek véleményétől.

Meggyőzhető vagyok... :)

Kozmetikusként három véleményt figyeltem meg a vendégeim közt. Egyik, hogy túlzottan fél a naptól és igyekszik minden körülmény közt kerülni. Második, ennek teljesen az ellentéte. Nem használ fényvédőt, vagy csak elvétve, az sem biztos, hogy akkor is a megfelelőt.

Szerencsére van egy harmadik vélemény is, akik tisztában vannak, hogy a napfény ártalmas lehet, azonban legtöbbször „csak” a leégést tekintik kockázatnak.

 

A napfénynek számos jótékony hatása van. Gondoljunk csak arra, hogy amikor az első tavaszi napsugarak megjelennek, milyen szívesen melegszünk át bennük, s egyből jobb lesz a kedvünk is.

Az északi országokban – ahol ritkán süt a Nap - a depresszió népbetegség.

Növeli a szervezet védekezőképességét, D-vitamint képez, ami nélkülözhetetlen a csontfejlődéshez.

 

A fény káros hatásai – avagy egy kis fénytan

 

A napsugárzás fő alkotói a látható fény, az infravörös vagy másnéven hősugárzás, és az ibolyántúli sugárzás.

A szivárvány színeit a látható fényt azonos hullamhosszúságú részecskék adják. A látható fénynek számos jótékony hatását alkalmazzák. Egyes anyagok a látható fény hatására aktíválódnak, biokémiai folyamatokat indítanak el a szervezetben, mint pl. oxigén-felszabadulás következtében történő baktérium pusztulás. A színterápia szintén a látható fény alkalmazása, az eltérő színű fénysugarak a bőr különböző rétegeibe hatolva, eltérő hatásokat váltanak ki. Ez által befolyásolhatják a bőr funkcióit, az anyagcserét, a nyirokrendszert, idegrendszert.

A Nap infravörös sugárzásából már csak egy töredék jut el a Föld felszínéig. Az ifravörös, vagy hősugárzást hétköznapi nyelven úgy fogamazzuk meg „meleg van”. Széles tartományba tartozó hullámhosszúságú sugarak összessége, melyből a rövidebb hullámok hatolnak a bőr mélyebb tartományába, a leghosszabbak pedig a bőr felszínén hatnak. Ez utóbbiak is felelősek a bőr nedvességtartalmának elpárolgásáért.

Az infravörös sugárzás megfelelő mennyiségben alkalmazva kedvező, melegít, vérkeringést, anyagcserét, nyirokkeringést serkent. Javítja a végtagok mozgékonyságát, fájdalmat csillapít, izomlazító. A túlzott infravörös sugárzás gyulladást és fájdalmat okoz, nyomukban ún. hőpigmentáltság alakulhat ki. Éppen az említett hatások elkerüléséért egyes betegségek esetén nem megengedett a melegítés. Felmerültek olyan hírek is, mely szerint a a Napból érkező infrasugaraktól is védeni kell a bőrt. Ennek a tudományos oldala közvetlenül nem bizonyított. Tény, hogy hozzájárul a bőr öregedéséhez, és hogy a rosszindulatú elváltozásoknak sem használ, azonban igazán káros hatása az ultraviola sugárzásnak van.

Az ultraviola, vagy ibolyántúli sugárzás hétköznapi néven UV fény nem látható és a bőrre, szemre káros hatással van. Fajtái, azok mennyisége és időtartama szerint különböző hatású, sokféle elváltozást okozhat.

Az UV A sugarak hatolnak a legmélyebbre, közvetlenül hatnak a szervezetre, felelősek a bőröregedéért, a mélyebb réteg vízvesztéséb ért, korai ráncok kialakulásáért. Mindezek mellett el kell mondani, hogy egyes bőrbetegségek, mint pl. a vitiligó (ismeretlen eredetű festékhiányos foltok a bőrön )esetén, terápiás céllal is alkalmazzák, mert tartós pigmentképzést okoz. Természetesen ez orvosi felügyelettel, meghatározott idejű besugárzást jelent.

Az UV B sugarak a hám legaljáig hatolnak, gyulladás és rákkeltő lehet. Bőrpírt, leégést okoz, aminek következménye a hámlás. Természetesen vízvesztéshez és az öregedési folyamatokhoz is hozzájárul.

Az UV C sugárzás elvileg nem nagyon kerül a Föld közelébe, azonban az elvékonyodott ózonréteg miatt helyenként mégis. Gyulladáskeltő, rosszindulatú folyamatok okozói, pigmentet nem képez.

A mesterségesen előállított UV C sugarak jótékony hatását fertőtlenítő készülékekben kihasználják.

 

Nem kell félni a napfénytől, ha ismered a bőröd fototípusát.

 

A barnulás tulajdonképpen a test védekező mechanizmusa. A napfény hatására sötétebb szemcsék, ún. melanin (bőr festék anyaga) képződik. Ezek a szemcsék mint egy sapka a fejen, úgy helyezkednek el a sejtmagok felett, így véde azt.

A bőr saját védekezőképessége egyénenként változó. Az sem mindegy, hogy hol és mennyi időt töltünk a napon. Bár a dermatológusok 6 fototípust különböztetnek meg, az egyszerűség kedvéért kicsit szűkítsünk. Az szereurópai ember általában 3 fő csoportra osztható „fénytűrés” szempontjából.

 

 

1

2

3

jellemzők

Fehér bőr, szőke vagy vörös haj, szeplők

Világos bőr, szőke vagy világos barna haj

Barna bőr, világos barna hajtól a feketéig

reakciók

Gyorsan leég, sosem barnul

Könnyen leég, nehezen, csak fokozatosan barnul

Ritkán vagy egyáltalán nem ég le, jól és tartósan barnul

Szükséges fényvédelem

50 SPF

Kezdetben 30 SPF későbbiekben 20 SPF

Kezdetben 20 SPF későbbiekben 10 SPF

 

Fontos, hogy amikor valamilyen bőrbetegségben szenved valaki, vagy fényérzékenyítő hatású gyógyszert szed, kezelés alatt áll, rendkívül sok anyajegye van, minden esetben a 1 típusnál megjelölt, legerősebb fényvédelmre van szüksége.

 

Ha nem ég le a bőröm, miért kell fényvédőt használnom?

 

A fentiekben részleteztem a napfény összetevőit. Az UV A, a bőr mélyebb rétegében kifejtett bőr öregítő és az UV B felületen kifejtett szárító (vízelvonó) hatásától óvni kell a bőrt!

A feltüntett napvédő faktor csak az UV B sugarak elnyelését mutatja, mível az UV A nem okoz égést, barnulást. Az ok, ami miatt a napozókon feltüntetik a UV A védelmet is, kettős: Egyrészt, ha véded a bőröd az UV B felületen ható sugaraitól, akkor a felületen ható „fényelnyelő” anyagokat alkalmazod, ergo véded a mélyebb rétegeket. Másrészt a nívósabb napozószerek tartalmaznak valamilyen, a sejtek belsejében ható DNS ( örökítő ) védő anyagot, az idő előtti öregedés és a sejek módosulásának megakadályozására.

 

Gyerekek és a fényvédelem

 

A fényvédő hatóanyagoknak két nagy csoportját különböztetjük meg.

A fizikai fényvédők, általában poranyagok (krémalapba keverve), ezek a felületről visszaverik a nem kívánt sugarakat-

A kémiai fényvédők pedik olyan vegyületek, amelyek a bőrre érkező sugarakat elnyelik, megváltoztatják azok hatását.

A kicsiknél a vékonyabb bőrük és testfelület nagysága (vagy inkább kicsisége) miatt nem ajánlott a felszívódó kémiai anyagok alkalmazása. Az immunrendszerük fejletlensége, fejlődési folyamatai miatt még nem alkalmas a szervezetük azok lebontására.

 

Napozás után bőrproblémák

 

A napfény jótékony hatásán túl, sajnos minden elővigyázatosság ellenére is jelentkezhetnek bőrbroblémák. A felégés tulajdonképpen a bőr gyulladásáos reakciója. A bőrtípustól, a behatás mélységéig, helyéig különböző lehet. Hámlás kísérheti. Nyugtatni, hidratálni, hámosító anyagokkal kezelni szükséges.

A „napallergia”, viszkető apró hólyagszerű elváltozás, amely az első napfény után, vagy a nagyon erős napfény után legtöbbször dekoltázson, karon, törzsön jelentkezik. Különböző mértékű lehet, megelőzhető a lassú napfényhez szoktatással, és megfelelő fényvédelemmel, de előfordul, hogy szakemberhez kell fordulni.

Napfény hatására kialakulhatnak gyulladt pattanások, herpeszek is.

A kozmetikában a leggyakoribb probléma azonban a különböző pigmentfoltok megjelenése, természetesen hol máshol, mint az arcon.. Nem ritka, hogy már nagyon fiatal korban megjelennek. A hétköznapi életben nyáron szinte elkerülhetetlen a napfény elkerülése, az arcunkat mindenképpen védeni kell. Csak az lehet a kérdés, hogy milyen erősségű védelemre van szükség.

Itt is érvényes az a szabály, aki gyógyszert szed (és itt meg kell említeni a fogamzásgátló tablettát is, amelyeken nincs feltüntetve, hogy fényérzékenyítő lenne), kezelés alatt áll, tudja, hogy hajlamos a foltok megjelenésére, mindenképpen óvja az arcbőrét.

 

Amit mindig elmondok, minden hozzám a szalonba érkező vendégnek, egy alapszabály van, minden, „ami piros a bőrön, napfény hatására bebarnulhat”. Vagyis, ha Te hajlamos vagy a pirosodásra, pattanásaid vannak, esetleg nyomkodod, kapargatod a bőröd, sebek, hegek vannak a bőrödön, sajnos idővel jó eséllyel szeplők májfoltok jelennnek meg azok nyomán. A piros (gyulladt) foltok eltűntetése sokkal kisebb energia, sőt megoldható, míg a már megbarnult foltoktól nem, vagy csak nagy áldozatok árán lehet megszabadulni.

 

Napozás utáni bőrápolás, avagy kívül-belül hidratálás

 

Bőrünk a napozás után órákig – néha napokig – helyreállító munlát végez. A napozás utáni készítmények nyugtatnak, visszaadják az elvesztett vizet és segítenek megőrizni a barnaságot.

 

Napozás, nyaralás utáni arcápolás

 

Itt is a legfőbb szabály a hidratálás, hűsítő maszkok, előtérben a gélek, és a lágy szérumok. A bőrt radírozni kevésbé, vagy enzimes peelingekkel, amelyek kíméletesebbek.

 

Élvezd a nap összes jótékony hatását, de teljes védelmmel!

Kapcsolódó bejegyzések: