BLOG

A kék fény és a bőr

A fény, vagy napsugárzás a látható, az infravörös (hősugárzás)...

Ezeket a kérdéseket gyakran teszik fel a vendégek a PD Szépség Stúdióban. Minden kérdés megválaszolásában személyes véleményem, tapasztalatom található. Természetesen ez nem minden esetben egyezik a magazinokban olvasható, reklámokban hallható válaszokkal, sőt bizonyos esetekben eltérhet más szakemberek véleményétől.

Meggyőzhető vagyok... :)

A fény, vagy napsugárzás a látható, az infravörös (hősugárzás) és az ibolyántúli (UV) sugárzás együttesen. A szivárvány színeit – vörös, narancs, sárga, zöld, kék - a látható fény azonos hullámhosszúságú részecskéi adják.

A hosszabb hullámhosszúságú fénysugarak kisebb, a rövidebb hullámhosszúságú sugarak pedig nagyobb energiával bírnak.

Tulajdonképpen a kék fény az ultraibolya sugárzás határán, a még látható nagy energiájú fény.

Szervezetünket nappal, a szabadban töltött idő alatt éri a leginkább. Jótékony hatása, hogy fenntartja, szabályozza a szervezet számára az alvás-ébrenlét egyensúlyát, javítja a memóriát, hangulatjavító.

Azonban a különböző szórakoztató és munkaeszközeink is kibocsátanak kék fényt. Fényhatásnak vagyunk kitéve a televíziók, a monitorok az okostelefonok használatakor. És bár a kibocsátott kék fény mennyisége töredéke annak, ami a napsugárzásból éri a szervezetünket, az előttük eltöltött idő megsokszorozza a hatását. Lényegesen több időt töltünk előttük, mint a szabadban.

Legtöbbször azt halljuk, hogy a szemünkre, az elménkre, a társas kapcsolatainkra ártalmasak. Ma már klinikai vizsgálatokkal is alátámasztották, hogy a nagy energiájú kék fény a bőrünk mélyebb rétegeire jutva, ugyanúgy mint az UV sugárzás vagy a levegő szennyezettsége, szabad gyökök képződését váltja ki, amely ráncok, bőrpír és pigmentfoltok kialakulásához vezet.

Egyre többször hallom, vendégeimtől, hogy alig vannak szabad levegőn, napfényen meg végképp ritkán, mégis kellemetlen, csúnya májfoltok jelennek meg a bőrükön.

Ma már a fényvédők előállításánál fontos szempont, hogy a kék fény károsító sugarait is kiszűrjék. Aki egész nap monitor előtt ül, meg akarja óvni a bőrét, mindenképpen célszerű ilyen készítményt használnia.

Aminek örülhetünk – szintén vizsgálatokkal bizonyított – a bőrsejtekben DNS károsodást nem okoz, így a bőrrák kialakulása általa nem veszélyeztet.

Másik, bőrre fenyegető veszély, hogy ha este sokáig használjuk készülékeinket, a szervezet éber marad, nem ritkán alvászavarok lépnek fel. Nem csak hogy a bőrünk érzékeli a fényt, hanem nem tudjuk kipihenni magunk, lerövidül az az idő, amely alatt a bőrünk regenerálódhat. Ha mégis halaszthatatlan dolgunk van, ha tehetjük, alkalmazzunk fényszűrőt.

Bejegyzés: 2019-01-15 18:55:03

Kapcsolódó bejegyzések: