BLOG

Őssejtek a kozmetikában

Egy kis biológia :)) Az őssejt olyan sejt, amely osztódásával megújítja önmagát. Sokáig és sokszor képesek a sejtek osztódni, ezáltal szövetekké, majd a szervezetünket felépítő szervekké egyesülni...

Ezeket a kérdéseket gyakran teszik fel a vendégek a PDB Szépség Stúdióban. Minden kérdés megválaszolásában személyes véleményem, tapasztalatom található. Természetesen ez nem minden esetben egyezik a magazinokban olvasható, reklámokban hallható válaszokkal, sőt bizonyos esetekben eltérhet más szakemberek véleményétől.

Meggyőzhető vagyok... :)

Egy kis biológia :))

Az őssejt olyan sejt, amely osztódásával megújítja önmagát. Sokáig és sokszor képesek a sejtek osztódni, ezáltal szövetekké, majd a szervezetünket felépítő szervekké egyesülni. Fajtáik különböző, vannak amelyek a szervezet minden sejtjét képesek létrehozni (anya-őssejtek), vannak amelyek egy-egy szerv sejtjeit, és vannak, amelyek egyetlen sejt képzésére képesek. Kozmetikában, a bőr külső rétegében olyan őssejtek találhatóak, amelyek az összes genetikai programot hordozzák amelyek a fiatal bőr működéséhez szükségesek. Számuk alacsony, folyamatos osztódásuk révén jön létre a hámréteg. Kutatásokkal megállapították, hogy az életkor előrehaladtával nem a számuk csökken, hanem az aktivitásuk.

Növényi őssejtek a kozmetikában:

A növényi őssejtek gyökeret, szárat, virágot, termést, vagyis egy teljes új növényt hoznak létre, bennük fehérjék, zsírok, szénhidrátok, ásványi anyagok vannak.. Felhasználásuk alapja, hogy sajátos, akár szélsőséges körülmények közt is megélnek. Biotechnológiai úton a növényekből „sejttenyészetet” nyernek. A bőben a sejtek környezetére hatnak, védenek az antioxidáns stressztől és más károsító tényezőtől. Bizonyították, hogy meghosszabbítják a bőr őssejtjeinek aktív, osztódásra képes időtartamát.

Az első kutatások egy Svájcban honos, nagyon sokáig eltartható almából (Malus Domestica) történtek. Mára már számos növényt felfedeztek és alkalmaznak őssejtes szépségápoló termékek előállítására, alpesi rózsát, tengeri köményt, nyári orgonát stb.

A környezeti károsító tényezők, a stressz, az életmódunk, zavart okoz a sejtek működésében. Lassul a sejtosztódás, esetleges sejttörmelékek, káros anyagok keletkeznek.

Az őssejtes kozmetikumok alkalmazásának célja az öregedés lassítása. Cél, hogy az egészséges, regenerálódni képes bőr állapotát megőrizzük, ezáltal lassítsuk a bőr öregedését, visszafordítsuk a káros folyamatokat. Az őssejt megakadályozza a szabad gyökök képződését, javítja az oxigénellátást, az anyagcserét.

Sejtmegújulás, bőr egészség, szépség, őssejtekkel lehetséges!

Kapcsolódó bejegyzések: