BLOG

Nyári bőrápolás

A napsütés jót tesz a testünknek, lelkünknek, mindamellett a legnagyobb kihívás a bőrünknek.

Ezeket a kérdéseket gyakran teszik fel a vendégek a PD Szépség Stúdióban. Minden kérdés megválaszolásában személyes véleményem, tapasztalatom található. Természetesen ez nem minden esetben egyezik a magazinokban olvasható, reklámokban hallható válaszokkal, sőt bizonyos esetekben eltérhet más szakemberek véleményétől.

Meggyőzhető vagyok... :)

A napsütés jót tesz a testünknek, lelkünknek, mindamellett a legnagyobb kihívás a bőrünknek.

A száraz bőr, a fokozott vízvesztés miatt "smirgli" szerűvé válhat, míg a zsíros bőr kétféle módon reagálhat. Szerencsésebb esetben a bőr zsír- és vízháztartása kiegyenlítődhet, a testünk párolgása következtében a száraz korpapikkelyek eltűnni látszanak, a másik esetben az erősödő faggyútermelődés következtében gyulladások alakulhatnak ki. Nem ritka a pattanások egy speciális fajtájának a megjelenése, a mallorca acne. Nagy vörös duzzanatok, mint egy éppen ,,érő” pattanás, de nem alakul fehéres-sárga gennygyülem benne, nem is eltávolítható. Ne próbálkozzunk magunk az eltüntetésével, kérjük szakember tanácsát!

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a problémákat?

Mindenképpen fektessünk nagy hangsúlyt a bőr tisztítására, heti kétszer alkalmazzunk bőrradírt. Amennyiben gyulladt pattanások vannak, akár arcon, háton, dekoltázson, csak óvatosan a radírozással, vagy ún. enzimes peelingeket, vagy a gyulladt területek kerülését ajánlom. Minden esetben utána hidratáljunk. Fiatalabb korban csak a felhám, később már a mélyebb rétegekben kialakuló vízhiány, ráncok mielőbbi kialakulásához vezet. Nem feltétlenül komfortos érzés a melegben a megszokott krémünk. Ilyenkor érdemes a könnyebb textúrákat, szérumokat választanunk. Különösen ügyeljünk a szemünk környékére, hiszen a hunyorgás miatt a szem körüli szarkalábak és a homlok barázdái is előbb elmélyülhetnek. Tehát egy jó napszemüveggel nem csak a szemünket, hanem a bőrünket is védjük.

A hidratálás nem csak kívülről, hanem belülről is fontos. Gondoskodjunk a folyadék pótlásáról, elsősorban ásványvíz formájában, hiszen az elpárolgott vízzel ásványi anyagok is távoznak.

A napozás számos veszély forrása! A rosacea, akne, májfoltok súlyosbodhatnak hatására, az arra hajlamos egyéneknél nem ritka az ajkakon megjelenő herpesz sem. Nem győzöm eleget hangsúlyozni, bármilyen piros folt, legyen az akár gyulladt pattanás, akár annak maradványa, sérülés, herpesz utáni épp, de még vörös, vagy már rózsaszín foltocska a bőrön, az napfény hatására barnás elszíneződéssel gyógyulhat. Amíg egy piros folt eltüntethető, a barna már nagy kihívást jelent.

Használjunk fototípusunknak megfelelő fényvédő készítményeket, mérsékelten napozzunk, és soha ne hagyjuk a bőrünket fürdőzés után a napon megszáradni! Legyünk óvatosak a felhőkkel, napernyőkkel, csak látszólag szűrik a fényt! Ha a leégés egymás után sokszor ismétlődik, többszörösére növekszik a bőrrák kockázata. Mindenki veszélyeztetett, azonban fokozott kockázatot jelentenek a leégések, főleg gyermekkorban, bőrrák előfordulása a családban, nagyon érzékeny, fehér bőrű, világos szemű, vörös hajú egyéneknek, valamint sok különböző formájú, színű és méretű anyajegy előfordulása esetén.

Fényvédelemről, napfény okozta bőrproblémákról itt olvashatsz bővebben: Napfény és a bőr

A nem kívánt szőrszálak ellen egész évben ,,dolgozunk”, de természetesen nyáron még ,,alaposabban”. Amit nem ajánlok, az az, hogy strandolás napján szőrtelenítsünk. Előtte azért, mert minden egyes kihúzott szálacska helyén mikrosérülések keletkeznek, növekszik a fertőzésveszély. A borotva vagy szőrtelenítő krém pedig enyhén megvékonyítja a felhámot, néha sérüléseket okoz, ami szintén veszélyeket hordoz. Láttam már szőrtelenítés után kialakult tenyérnyi májfoltot... A strandolás utáni szőrtelenítés pedig azért nem ajánlatos, mert akármennyire is jól megválasztott fényvédőket használunk, a bőrünk legfelső rétege csak-csak felhevül, megég egy kicsit, ezáltal sérülékennyé válhat.

Az izzadás szintén kellemetlenségeket okozhat, nem csak a nem kívánt illat miatt. Az izzadtságtól ázott, folyamatosan nedves bőrön könnyebben megtapadnak a kórokozók, kellemetlen vöröses-barnás kipállás jelentkezhet . Lehetőségünkhöz mérten tartsuk szárazon az érintett területeket, melyhez nem csak izzadásgátlók, hanem nedves frissítőkendők, frissítő sprayk, hintőporok is alkalmazhatóak.

Nagy melegben még a könnyű, lágy alapozók esetén is előfordul, hogy átfényesedik a bőr. Oka, hogy az izzadás következtében a bőr feületére kerülő nedvesség a bőr és az alapozó közt megreked. Ne töröljük, csak itassuk le, vagy az erre a célra alkalmas lapokkal, vagy papírzsepkendővel, majd frissítsük a sminket ha szükségesnek érezzük.

Kapcsolódó bejegyzések: