BLOG

Szemtől - szemben

A szemhéj és a szempillák feladata...

Ezeket a kérdéseket gyakran teszik fel a vendégek a PDB Szépség Stúdióban. Minden kérdés megválaszolásában személyes véleményem, tapasztalatom található. Természetesen ez nem minden esetben egyezik a magazinokban olvasható, reklámokban hallható válaszokkal, sőt bizonyos esetekben eltérhet más szakemberek véleményétől.

Meggyőzhető vagyok... :)

A szemhéj és a szempillák feladata a szem védelme

Szem körüli bőr – különbözik az arc más részeitől.

Négyszer vékonyabb, mint az arc többi részén. Kevesebb a faggyú- és verejtékmirigyek által termelt védő bevonat, kevesebb rugalmasságot adó rostot találunk. Folyamatosan 22 izom dolgozik egymással együttműködve, és általuk kb. 10000-et pislogsz naponta.

Egyéneneként változó, hogy melyik életkorban, milyen mértékben jelennek meg a nem kívánt ráncocskák.

20 éves korban apró felületi ráncok láthatóak, itt felszíni vízhiányról beszélünk. Ápolásukhoz válasszuk a lágyabb géleket, gélkrémeket.

Sokszor hallom, szemkörnyék ápoló?! Nem korai még?! NEM! - A krémek elsődleges szerepe a megelőzés. El kell kezdeni már ebben az életkorban, mert a törődést meghálálja a bőröd.

30-40 éves korban már veszít a bőr a rugalmasságából, a felületi ráncok elmélyülnek, egyre rugalmatlanabb, érzékenyebb a szem körüli bőr, nehezebben regenerálódik már megjelenhet a zsírhiány és a mélyrétegi vízhiány is, ajánljuk a szemránckrémeket, ill. a kifejezetten e célból kifejlesztett kozmetikai kezeléseket.

40-50 éves korban a hormonváltozás következtében a fenti problémák fokozódnak, elmélyülnek a ráncok. Nem is kérdés, nem telhet el nap szemápolás nélkül, és a kozmetikai kezelésnek is része kell legyen.

Nem csak az életkor, az életmód és a mimika is nagy mértékben befolyásolja a bőr állapotát.

A tea, kávé, energiaitalok, dekorkozmetikumok vagy nem megfelelő kozmetikumok, dohányzás, a levegőtlen helyiségben tartózkodás, sőt a mai kor vívmánya, az állandó monitor, képernyő és okostelefonok nézegetése is.

Az UV fény nem csak a szemünkre káros, hanem a hunyorgás következtében egyes mimikai izmaink fokotott igénybevételnek vannak kitéve. Persze ez a látás megromlása esetén is igaz. Hiúságból nem felvenni a szemüveget, hunyorogni, a kezünkkel becélozni a szöveg megfelelő távolságát....Aztán egyszer mégis fel kell majd venni azt szemüveget, és tükörbe nézve jön a megdöbbenés!

A kozmetikai szalonban különböző szemkörnyék problémákkal találkozunk.

A festékképző sejtek itt aktívabbak lehetnek, sötétebb a bőr. Ez általában genetikai, de vese, vagy epe problémák is okozhatják.

Nem ez okozza a karikás szemet, hanem a vékony hámon átütnek a vénás erek, melyben az elégtelen keringésből adódóan pang a szén dioxid dús vér. A keringés fokozásával javíthatunk az állapotán. Gyakran jár együtt ödémával. Az arc anatómiai felépítése az ún. mélyen ülő szemek is okozhatják.

Festékhiányos (világos) foltok elsősorban a szem alatt, egy ma még nem teljesen ismert probéma, a vitiligo. Sok esetben itt jelenik meg először.

A táskás szemek, az alsó szemhéj alatti állandósult duzzanat, a szemhéj bőrének rugalmatlaságából adódik. Lehet genetikai, vagy pangó nyirokkeringés miatti. Masszázzsal fokozhatjuk a keringést. A szem alatti duzzanatot a szem körizma közötti zsírszövet felhalmozódása is okozhatja, ilyenkor szem alatti sérvről beszélünk. Ennek eltávolítása plasztikai sebészeti úton lehetséges.

A felső szemhéj megereszkedett bőre a rugalmas rostok elégtelenségéből adódik. Kezelése ún. lifting masszázzsal, pakolásokkal, krémekkel történhet vagy plasztikai sebész a felesleget eltávolítja olyan módon, hogy a felső szemhéj barázdájában ejti a metszést, ez által nyom nélkül gyógyul.

A szemkörnyék megbetegedései, a kötőhártya gyulladás, árpák ( amelyek a szem körüli mirigyek gyulladásai), valamint a különböző elváltozások, kinövések legyenek akár a szem környéki bőrön, vagy a pillák tövében, mind-mind orvosi feladat. Egynémelyik kozmetikai kezelést, pl. szempilla festést, szempilla építést kizáró tényező is lehet.

Bejegyzés: 2018-12-11 12:25:57

Kapcsolódó bejegyzések: